Reuters: Në Samitin e Sllovenisë, liderët e BE-së do të ripërsërisin garancinë për anëtarësimin e Ballkanit

“Pas javëve të mosmarrëveshjeve mbi formulimin e një deklarate të samitit për udhëheqësit e BE-së dhe Ballkanit të mërkurën, të dërguarit nga 27 vendet e BE -së arritën një marrëveshje për të “riafirmuar mbështetjen e tyre të qartë për perspektivën evropiane”, tha zyrtari.

Reuters raportoi më 28 shtator se ngërçi mbi deklaratën u pa si një reflektim i mungesës së entuziazmit në BE për Kosovën, Bosnjë dhe Hercegovinën, Malin e Zi, Shqipërinë, Maqedoninë e Veriut dhe Serbinë për t’u bashkuar me bllokun.

Një zyrtar tjetër i BE -së tha se megjithëse një marrëveshje mbi deklaratën ishte arritur tashmë, strategjia e BE -së për të zgjeruar komunitetin në juglindje hasi në pengesa, edhe nëse dera është zyrtarisht e hapur për ata që plotësojnë kriteret për anëtarësim.

“Nuk mund të them që gjithçka është mirë,” tha zyrtari, duke vënë në dukje mosgatishmërinë e disa shteteve anëtare për të zgjeruar më tej bllokun.

“Sigurisht, ka shumë probleme, por ne gjithashtu nuk mund të themi se dera është e mbyllur,” shpjegoi ai.

Shtetet anëtare të BE -së kanë refuzuar të zbulojnë pikëpamjet e tyre mbi bisedimet e samitit, megjithëse Sllovenia, e cila kryeson BE -në, ka bërë përpjekje për të përfshirë në rendin e ditës detyrimin për t’u bashkuar me gjashtë vendet e Ballkanit, sipas një dokumenti në të cilin Reuters ka qasje.

Një zyrtar tjetër i BE -së tha se propozimi i Sllovenisë nuk ishte i suksesshëm.

Vendet e pasura veriore kanë frikë nga përsëritja e pranimit urgjent të Rumanisë dhe Bullgarisë në 2007 dhe migrimit të menaxhuar dobët të punëtorëve të Evropës Lindore në Britani, gjë që ka kthyer shumë britanikë kundër BE-së.

Bullgaria kundërshton pranimin e Maqedonisë Veriore mbi një mosmarrëveshje gjuhësore, që do të thotë se edhe pasi të jetë miratuar deklarata në samit, diplomatët nuk presin përparim së shpejti, raporton Reuters.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!