Raporti i OKB-së paralajmëron për ndikimet ‘të pakthyeshme’ të ngrohjes globale

Shumë nga ndikimet e ngrohjes globale tani janë thjesht “të pakthyeshme” sipas vlerësimit të fundit të OKB-së.

Por autorët e një raporti të ri thonë se ka ende një periudhë të shkurtër kohe për të shmangur më të keqen.

Paneli Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike thotë se njerëzit dhe natyra po shtyhen përtej aftësive të tyre për t’u përshtatur.

Mbi 40 për qind e popullsisë së botës janë “shumë të cenueshëm” ndaj klimës, zbulon studimi.

Por ka shpresë se nëse rritja e temperaturave mbahet nën 1.5 gradë, kjo do të reduktonte humbjet e parashikuara.

Vetëm katër muaj pas COP26, ku liderët botërorë u angazhuan për veprim të shpejtë ndaj ndryshimeve klimatike, ky studim i ri i OKB-së tregon shkallën e detyrës së tyre.

“Raporti ynë tregon qartë se vendet ku njerëzit jetojnë dhe punojnë mund të pushojnë së ekzistuari, se ekosistemet dhe speciet me të cilat jemi rritur të gjithë dhe që janë qendrore për kulturat tona dhe informojnë gjuhët tona, mund të zhduken,” tha kryetari i IPCC-së, profesor Debra Roberts,

“Pra, ky është me të vërtetë një moment kyç. Raporti ynë thekson shumë qartë, kjo është dekada e veprimit, nëse do t’i kthejmë gjërat nga ana tjetër”, shtoi ai.

Ky raport nga IPCC është i dyti nga tre rishikimet nga trupi më kryesor në botë i studiuesve të klimës.

Gushtin e kaluar, pjesa e parë theksoi shkallën e efektit që njerëzit kishin në sistemin klimatik.

Ky raport i ri shqyrton shkaqet, ndikimet dhe zgjidhjet e ndryshimeve klimatike. Ai jep treguesin më të qartë deri më sot se si një botë më e ngrohtë po prek të gjitha gjallesat në Tokë.

Lajmet Raporti i OKB-së paralajmëron për ndikimet ‘të pakthyeshme’ të ngrohjes globale >> Rahoveci INFO.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!