CBRN i misionit të KFOR-it së bashku me FSK-në inspektuan termocentralin “Kosova B”

Ekipi CBRN (Radiologjik Kimik Biologjik dhe Bërthamor) i RC-WEST ( Komanda Rajonale Perëndim ) i misionit të KFOR-it të NATO-s, në bashkëpunim me ekipin CBRN të FSK-së dhe me praninë e MMPH ( Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor ), AEM ( Agjencia i Menaxhimit Emergjent ) dhe KARPNS ( Agjencia Kosovare për Mbrojtjen nga Rrezatimi dhe Siguria Bërthamore ) kanë kryer një inspektim të planifikuar këtë javë në “Kosova B” , një nga dy termocentralet në Kosovë që furnizon 70-80% të nevojave të vendit për energji elektrike.

Stafi i Regjimentit të 7-të të Mbrojtjes të Kremonës CBRN , me qendër në kampin Villaggio Italia në Belo Polje, kryen çdo vit njëzet e gjashtë inspektime të planifikuara TIM (Materiali Industrial Toksik) , sipas njoftimit për shtyp, gjatë të cilave, nëpërmjet analizave instrumentale, zbulon: identifikon dhe monitoron kimikatet e pranishme në industri dhe kontrollon ruajtjen e tyre (duke u siguruar që ato janë në përputhje me rregullat e sigurisë), vulosjen dhe etiketimin e saktë.

Inspektimi gjithashtu bën të mundur identifikimin, dhe matjen e intensitetit të dozës gama të burimeve të pranishme në vendet industriale, duke kontrolluar respektimin e rregullave të sigurisë edhe në këtë sektor, shkruan paolacasoli, transmeton Klankosova.tv.

Materialet industriale toksike (TIM) janë kimikate industriale të prodhuara, të ruajtura, të transportuara dhe të përdorura në të gjithë botën: ato janë përgjithësisht substanca toksike ose radioaktive në formë të ngurtë, të lëngët, të aerosolizuar, shpjegon njoftimi për shtyp, ekspozimi i të cilave mund të rrjedhë nga lëshimet aksidentale, rrjedhjet, shpërthime, lëshime të qëllimshme, sulme pranë lëshimit të kimikateve të depozituara ose pajisjeve shpërthyese të improvizuara (IED) në objektet e prodhimit industrial, impiantet e trajtimit të ujit, objektet e depozitimit të mbetjeve, laboratorët e kërkimit dhe zhvillimit, si dhe nga çlirimet që vijnë nga fatkeqësitë natyrore.

“KFOR-i, në përputhje të plotë me mandatin e tij që del nga rezoluta 1244 e OKB-së e vitit ’99, mbetet i kujdesshëm për të ruajtur një mjedis të sigurt në këtë zonë për të gjitha komunitetet në Kosovë dhe për të mbështetur zhvillimin e Forcave të Sigurisë së Kosovës nën mandatin e tij fillestar” , përfundon komunikata.

Lajmet CBRN i misionit të KFOR-it së bashku me FSK-në inspektuan termocentralin “Kosova B” >> Rahoveci.info.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!