BERZH dhe BE financojnë ndërtimin e segmentit rrugor nga Shkupi deri ne kufirin me Kosovën

Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH) dhe Bashkimi Evropian po financojnë një segment rrugor të ri të autostradës në Maqedoninë e Veriut, nga kryeqyteti Shkupi deri në Bllacë, afër kufirit me Kosovën. Rruga e re do të sigurojë lidhje më të shpejta dhe më të lehta për tregtinë dhe qytetarët.

Një hua prej 167.6 milionë eurosh nga BERZH për ndërtimin e autostradës do të plotësohet nga një grant i BE-së prej 20.8 milionë eurosh, si dhe 8.8 milionë euro financim për bashkëpunim teknik për përgatitjen, zbatimin dhe mbikëqyrjen e punimeve. Këto të fundit sigurohen përmes Kornizës së Investimeve të Ballkanit Perëndimor.

Seksioni strategjik rrugor do të përmirësojë lidhjet në rajon dhe me Bashkimin Evropian. Është pjesë e një arterie transporti nga Shkupi në Prishtinë, e cila ka parë vëllime të rritura të trafikut vitet e fundit, dhe një rrjet më të madh rrugor evropian që lidh Suedinë me Greqinë, përmes Ballkanit Perëndimor.

“Autostrada e re me dy korsi do të shkojë paralelisht me rrugën ekzistuese kombëtare A4, e ndërtuar më shumë se 50 vjet më parë. Kjo do të çojë në përmirësime të rëndësishme të trafikut dhe sigurisë rrugore. Gjithashtu pritet të ketë një ndikim pozitiv në punësim nëpërmjet lidhjes së zgjeruar dhe integrimit ekonomik brenda rajonit”, thuhet në komunikatën e BERZH-it, transmeton Klankosova.tv.

Banka do të mobilizojë fondet e bashkëpunimit teknik për të mbështetur Ministrinë e Transportit dhe Postë-Telekomunikacionit në zhvillimin e një strategjie kombëtare të lëvizshmërisë elektronike dhe planit të veprimit të dedikuar plotësisht për promovimin e shpërndarjes së një flote automjetesh elektrike dhe infrastrukturës në vend. Projekti do të demonstrojë gjithashtu një strukturë inovative të kontratës së ndërtimit, e cila do të përfshijë masat e elasticitetit të klimës.

Lajmet BERZH dhe BE financojnë ndërtimin e segmentit rrugor nga Shkupi deri ne kufirin me Kosovën >> Rahoveci INFO.

Ballina
RadioRahoveci
Video
Këmbimi
Moti
error: Ku po shkon !!